-string(0) "" -

Aydem Yenilenebilir Enerji, kurulu gücünde %35 büyüme hedefliyor

24.06.2022
Aydem Yenilenebilir Enerji, kurulu gücünde %35 büyüme hedefliyor

Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürümüz Ömer Fatih Keha, Dünya Gazetesi’nin hazırladığı ‘’Yenilenebilir Enerji’’ ekine şirketimizin gelecek dönem büyüme hedeflerini aktardı.

Toplam 24 santralde üretim yapan ve 1.020 megavatlık portföy büyüklüğüne sahip Aydem Yenilenebilir Enerji, 2023 yılı sonuna kadar hibrit ve kapasite artışı yatırımlarıyla kurulu gücünü yüzde 35 büyütmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin ilk özel hidroelektrik enerji santralini hayata geçirdiklerini belirten Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha, ‘’Tamamı yenilenebilir kaynaklardan oluşan hidroelektrik, rüzgâr ve jeotermal santrallerimizle Türkiye’nin enerji ihtiyacını temiz enerji üretimiyle karşılıyoruz. 20 hidroelektrik, 3 rüzgâr ve 1 jeotermal santralinden oluşan geniş portföyümüz ile Türkiye’nin Karadeniz, Ege, Akdeniz ve Marmara olmak üzere dört bölgesinde faaliyet gösteriyoruz. Yıllık üretim kapasitemiz 3.925GWh’’ dedi. Keha, ‘’ 2023 yılı sonuna kadar hibrit ve kapasite artışı yatırımlarıyla kurulu gücümüzü yüzde 35 artıracağız’’ diye konuştu.

‘’Son üç yılın en büyük halka arzını gerçekleştirdik’’

Halka arz süreci ve katkılarından söz eden Ömer Fatih Keha, ‘’2021 yılının Nisan ayında 338 bini aşkın yatırımcıdan, beş kat talep toplayarak ulaştığımız 1,3 milyar TL’lik işlem hacmiyle, ülkemizde son üç yılda gerçekleşmiş en büyük halka arza imza attık. Gerçekleştirdiğimiz 750 milyon dolarlık yeşil tahvil ihracı, Türkiye’de ilk seferde en yüksek tutarda gerçekleştirilen tahvil ihracı olmanın yanı sıra CEEMEA (Orta & Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika) Bölgesi’nde bir yenilenebilir enerji şirketinin gerçekleştirdiği en büyük işlem olma özelliğini de taşıyor.

Daha yaşanabilir bir dünya hedefiyle bugüne kadar gerçekleştirdikleri ve hibrit başta olmak üzere taahhüt ettikleri yatırımlar için seçtikleri finansman modeliyle de öne çıktıklarını belirten Keha, ‘’Faaliyet gösteren santrallerimizde Sıfır Atık Belgesi, Yenilenebilir Enerji (IREC) ve Emisyon Azaltım Sertifikaları (VCS & GS) alarak çevreye duyarlı üretim modelimizle enerji üretmeye özen gösteriyoruz’’ diye konuştu.

Türkiye enerji haritasının yeşile dönmesi için operasyonlarının çevreye doğrudan ve dolaylı etkilerini azaltmaya odaklandıklarını ifade eden Keha, çevresel performansını geliştirmek için çalışmalarını aralıksız yürüttüklerini söyledi.

358 MW’lık yenilenebilir kurulu güç devreye alacak

2022 yılının ilk çeyreğinde gelirini üç kat artırarak 849 milyon TL’ye; Faiz Vergi ve Amortisman öncesi faaliyet kârını da 721 milyon TL’ye çıkardıklarını belirten Ömer Fatih Keha, ‘’2022 ve 2023 yıllarında toplam kurulu güç bazında devreye alınması planlanan yatırımlarımız 358 MW. Bu yatırımın 196 MW’ı hibrit güneş santrallerine, kalan 162 MW’ı ise rüzgâr kapasite artışlarına yönelik olacak. Bu yatırımı, tamamen iç kaynaklarımız ve faaliyetler sonucu elde edeceğimiz nakit akışları yoluyla finanse edeceğiz. 2023 yılı sonuna kadar 1.020 megavatlık portföyümüzün kurulu gücünü yüzde 35 artırmayı hedefliyoruz. Uşak RES sahamızda başlayan ve Türkiye’nin en büyük hibrit güneş santrali olma özelliğini taşıyan yatırımımız da bu hedef doğrultusunda attığımız önemli adımlardan bir tanesi. Farklı faaliyet alanlarımızda planladığımız hibrit yatırım projelerimizin yanı sıra kapasite artışı ve yeni yatırım fırsatlarını da yakından takip ediyoruz’’ şeklinde konuştu.