-string(0) "" -

Üçüncü Kez Düşük Karbon Kahramanı Olduk!

28.09.2021
Üçüncü Kez Düşük Karbon Kahramanı Olduk!

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) tarafından bu yıl 7’incisi düzenlenen İstanbul Karbon E- Zirvesi’nde yeniden Düşük Karbon Kahramanı seçildik.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği’nin (SÜT-D) iş birliği ile İklim Dirençli Türkiye İçin Yeşil Toparlanma Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü başlığı altında bu yıl ilk kez online olarak düzenlenen zirvede; kurum temsilcilerinin yanı sıra, akademi dünyasından, sivil toplum kuruluşlarından ve kamu sektöründen çok sayıda temsilci yer aldı

28 Eylül’de gerçekleşen organizasyonda sürdürülebilirlik, iklim değişikliği ve iklim değişikliği ile mücadele, karbon, atık ve enerji yönetimi başta olmak üzere birçok farklı konu ele alındı. 

Zirvede, yeşil ekonomiyi odağına alarak karbon yönetimi bilinci oluşturma ve sürdürülebilir yaşam kültürü kazandırma amaçlarına göre hareket eden, teknik projeler ile karbon azaltımına destek olan firmalar ödüllendirildi. 

Geçtiğimiz yıllarda Yalova ve Uşak rüzgar santrallerindeki mor kanat uygulamaları ve LFG santralindeki enerji üretim yöntemi ile Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nü alan şirketimiz, Akıncı Hidroelektrik Santrali’nin önlediği emisyon değeri ile bu yıl üçüncü kez ödülün sahibi oldu. 

Zirvede Karbon Yönetimi ve Enerji panelinde konuşmacı olarak yer alan Genel Müdürümüz Ömer Fatih Keha, odağına insanı ve çevreyi alan yenilikçi bir yaklaşımla, daha dengeli ve sürdürülebilir bir dünya için enerji ürettiğimize dikkat çekti. Keha, “Türkiye’nin sadece yenilenebilir kaynaklardan enerji üreten en büyük şirketi olma sorumluluğumuzla büyük bir operasyonu yönetiyoruz. 2011 yılından beri, yenilenebilir kaynaklara yatırımı artırma, emisyonlarını azaltma veya nötrleme hedefi olan müşterilerimize karbon nötr elektrik sağlamak için kararlılıkla çalışmaya; ülkemiz, çevremiz ve paydaşlarımız adına artı değer sağlayacak işlerle “Hayat için Enerji” sağlamaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Bu başarıya ilişkin konuşan Genel Müdürümüz, “İşimiz gereği ürettiğimiz yenilenebilir kaynaklı elektrik enerjisiyle küresel ısınma, iklim sorunları dahil dünyamızın sürdürülebilir geleceği için karşılaşılan çevresel konularda çözümün bir parçasıyız. CDP (Karbon Saydamlık Projesi) İklim Değişikliği Programı ve Su Güvenliği Programı’na Türkiye’den yanıt veren, sayılı şirketler arasındayız ve son 5 yılda yaklaşık 5.9 milyon ton karbon salınımına engel olduk. 2020 yılında emisyon yoğunluğumuzda 2019’a göre  %21’lik düşüş gerçekleştirdik. Karbon ayak izimizi azaltıcı projeler üzerine 2021 yılında 2.1 milyon TL’lik yatırım yaptık. 2025 yılında üretim başına düşen yoğunluğumuzu %30, 2035 yılında %65 düşürmeyi hedefliyor, 2050 yılında ise karbon-nötr olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Enerji üretiminin yanı sıra karbondioksit (CO2) emisyonunu önleyici niteliği ile her zaman gelecek için nefes olacak Akıncı Hidroelektrik Santralimiz ile bu yıl Düşük Karbon Kahramanı Ödülü’nün üçüncüsünü hak etmenin gururunu yaşıyoruz’’ dedi.

Tokat ilinde faaliyet gösteren Akıncı Hidroelektrik Santrali ile ödüle Akıncı Hidroelektrik Santrali ürettiği elektrik ile yıllık 230 bin tonun üzerinde karbondioksit (CO2) emisyonunu önleyerek doğaya 436 bin ağacın sağladığı temiz havaya eş değer katkıda bulunuyor.